Noul Kindle Paperwhite 2018 , merită?

Share:
Kindle generația 4
Dintotdeauna am fost pasionat de lectură și de gadget-uri deopotrivă, așa că odată cu tehnologia modernă am descoperit că pot ține după mine toate cărțile preferate deodată, ba chiar toată biblioteca! Desigur că vorbim despre e-readere aici. De cum au apărut pe piață, am fost fascinat de ceea ce oferă ele. Cum de nu-ți obosesc ochii, ce e acela e-ink, kindle sau altceva etc. După îndelungi căutări și cercetări mărturisesc că am rămas impresionat de Amazon Kindle. Poate e ceva subiectiv, nu știu, dar cert este că sunt fan Kindle în continuare fără a-mi schimba opțiunile prea curând. 


Primul Kindle pe care am pus mâna a fost un Kindle de generația a 3-a, cel cu tastatură, pe vremea când eram în facultate. M-a fascinat pe loc construcția, calitatea, display-ul foarte asemănător cu ceea ce oferă o carte. Pe vremea respectivă îmi doream foarte mult să citesc Urzeala Tronurilor și cum făcusem eu calculele, dacă aș fi achiziționat cărțile hard copy, ar fi fost destul de costisitor, așa că am purces la căutarea unui Kindle. 
Kindle Paperwhite 2015 300dpi

Nu mai țin minte cât costa atunci dar mi-am cumpărat unul de generația 4. O splendoare! Și acum îmi amintesc că am citit toată seria Cântec de Gheață și Foc în format e-book. Experiența lecturii a fost minunată. Nu am făcut upgrade anual la Kindle, pentru că nu prea se merită de cele mai multe ori. Din acest punct de vedere Amazon nu aduce îmbunătățiri majore de la an la an.
Timpul a trecut și am descoperit noul Kindle paperwhite cu rezoluție 300dpi (model din 2015), touchscreen și iluminare de fundal pentru citit nocturn sau pe lumină slabă. Asta da îmbunătățire! Un asemenea salt merita din plin upgrade-ul! Momentan dețin două e-book readere Kindle: unul Paperwhite cu Iluminare și unul fără (modelul precedent), ambele fiind de o calitate ireproșabilă, cu multe ore de citit la activ fără nici cea mai mică problemă. Se comportă ambele ireproșabil.
Și iată că ajungem acum la noul model din 2018. Dar se merită upgrad-ul? Dacă avem pe cineva în America să ni-l cumpere și să ni-l aducă, clar, da! Dar achiziționat din România, doar pentru a face un upgrade de la modelul precedent.... nu aș face. Nu deocamdată.

Pro:
Noul Kindle 2018
Prețul din America pornește chiar de la 100 de dolari la ofertă. Apropo... recomand achiziția unui Kindle cu reclame. E mai ieftin cu 10-15 dolari, iar în România reclamele pot fi scoase gratuite și oficial de către operatorii Amazon. Vă voi explica mai multe altă dată. Revenind. E rezistent la apă. Dar și aici „there's a catch”. Are certificare IPX8, adică:
rezistă la scufundări accidentale de până la 2 metri timp de 60 minute.
Cel puțin așa zice Amazon. Rezistența e utilă în cazul unei ploi sau stropiri accidentale etc.
Un extra led pentru iluminare. Asta e o îmbunătățire bună. Înseamnă un plus de iluminare pe timp de noapte sau când lumina ambientală nu este suficientă.
Suportă audiobook-uri. Dacă ai audiobook + aceeași carte în format electronic, ambele se vor sincroniza putând trece imediat de la una la alta fix din locul unde ai rămas. Destul de interesant, nu?
Și... cam atât.

Contra:
Wi-fi numai de 2.4GHz. Come on, Amazon! E învechită tehnologia. Un upgrade era binevenit! Probabil că va veni la modelul următor.
Mufă de încărcare Micro USB. Nu știu cât e de deranjant, daaar și aici cred că s-ar fi putut un upgrade cu USB-C. Știți...? Mufa aia pe care o bagi în telefon fără să te gândești dacă e bună direcția.. Personal mie îmi place USB-C -ul de la telefon și mi-ar fi plăcut să o văd și aici. Dar, la fel, sunt convins că nu ni se dă totul din prima. Data viitoare. Măcar încărcarea e o dată la câteva săptămâni, ceea ce nu ne amintește prea des de mufă.
Partea de soft.. e identică cu Kindle Paperwhite 2015, nu sunt noutăți prea multe sau altă interfață față de cea cu care suntem obișnuiți.

Merită upgrade-ul de la modelul precedent. Din punctul meu de vedere, nu. Doar dacă cineva e foarte împătimit. Merită cumpărat dacă nu ai avut până acum un Kindle? Clar, da! 

Mai rămâne problema prețului. Deocamdată piața românească vinde dispozitivul puțin la suprapreț. Daaaar dacă dacă ești împătimit de lectură, sunt convins că investiția se amortizează în timp, mai ales că de cele mai multe ori cărțile electronice sunt muuuuult mai ieftine decât cele fizice.

Oferte bune la eBook Kindle Paperwhite Wi-Fi, 300 ppi, pe negru, găsiți aici. Dacă vă place varianta pe alb, îl găsiți tot la un preț bun aici.

Varianta din 2018 este ceva mai scumpă și încă nu se găsește pe majoritatea siteuri-lor de profil. Pentru a vă ușura munca puteți să aruncați un ochi o aici pentru noul Kindle 2018 32Gb stocare și aici  tot pentru modelul nou cu 8Gb stocare. 

Happy reading!


Niciun comentariu